Detta är polisman.se samling av poliskaskar eller pickelhuvor. Den användes i städer från 1887 fram till 1930 talet. På landsbygden hade länsman och landsfiskalerna skärmmössa med eklövsband och kokett, senare även länsmannakvisten, ett litet snirkligt emblem med eklöv, länsvapensköld mm.
På bilden med alla fem kaskar ser vi högst från vänster:
Luleå, kaskplåt med tre torn i murarkronan och centrumsköld med stadsvapnet i egen sköld.
Örebro, kaskplåt med fem torn i murarkronan och helstansad centrumplåt med stadsvapnet, de extra kanterna på sidor och bak visar att den tillhört en överkonstapel.
Västervik, tre torn i murarkronan och stadsknapp mitt i centrumskölden. Fanns även med stansad sköld.
Göteborg, konungakrona och stansad centrumsköld med stadsvapen. Just denna sitter ovanpå en sköld från Stockholm och troligen har denna konstapel flyttat till Göteborg och tagit med sig uniformen och modifierat kasken.
Södertälje, konungakrona och stadsknapp i centrumskölden.
Varför hade vissa murarkrona och andra konungakrona kan man fråga sig? Till en början hade endast Stockholm kunglig krona och andra städer murarkrona. På 1900 talet höjdes röster på poliskongresser i andra städer att man minsann ville bära kunglig krona, detta bordlades i de flesta fall men infördes i andra städer.
Varför är det tre eller fem torn i murarkronan? Det verkar inte ha funnits nån egentlig enhetlig syn på denna sak. Rent generellt så har polis tre torn och brandkår fem torn i kronan. Vissa städer hade ju tex blandad polis- och brandkår och polisman.se gissning är att man ur besparingsynpunkt köpt endast en sorts kaskplåt till stadens tjänare.
När man läser om varför olika städer har olika emblem mm så verkar kostnad av inköp spelat stor roll. Tex var en egen stans till centrumsköld (Örebro och Göteborg) dyrare än att köpa en standardsköld och placera en stadsknapp (Västervik och Södertälje) i mitten.